Mi azok a minták, amiket látunk, amikor lehunyjuk a szemünket?

Megosztás

- Hirdetés -

Valaha észrevettél furcsa mintákat vagy színes forgókat, amikor lehunyod a szemed? Ebben a cikkben felfedjük, mi áll ezeknek a jelenségeknek a hátterében.

foszfén

Mi azok a furcsa lebegő dolgok, amiket néha látunk a látóterünkben? Kis szövetdarabkák, fehérje csomók és vörösvértestek.

De a szemek nem csak nyitott állapotban produkálnak különleges jelenségeket. Amikor behunyjuk a szemünket, vagy nagyon sötét szobában nyitjuk ki, néha különböző mintákat és színes örvényeket, sőt, akár villanásokat is észlelhetünk. Egyes látási zavarok orvosi állapotokra utalhatnak, és ha tartós zavarokat tapasztalsz, érdemes lehet orvosi segítséget kérni. Azonban a legtöbb ember ártalmatlan vizuális hallucinációkat tapasztal a szemek zárva tartása során, amelyek a szemek normális működésének eredményei.

- Hirdetés -

Ezeket „foszfénnek” nevezzük, amelyek olyan fényérzetek, amelyeket az emberek tapasztalnak, akkor is, ha nincs fény, ami okozhatná őket.

mintak szem Mi azok a minták, amiket látunk, amikor lehunyjuk a szemünket?

„A szemünk nem kapcsol ki a sötétben, hanem gyenge belső jeleket hoz létre, amelyek utánozzák a fényt. Ezeket a jeleket folyamatosan hozzák létre a szemünk hátsó részén található sejtek,” magyarázza Katrina Schmid, a Queenslandi Műszaki Egyetem Optometria és Látástudományi Iskolájának adjunktus professzora a The Conversation című cikkben.

„Az általunk látott örvények és hullámok ezen sejtek tevékenységének változásaiból keletkeznek. A foltok színesek lehetnek, mivel a szemünkben lévő színérzékelő sejtek is mutatják ezt a tevékenységet. Ezeket a jeleket továbbítják az agynak, és az agy értelmezi ezt a véletlenszerű tevékenységet. Az agyunk nem tudja, hogy ezeket nem valódi fény hozta létre, így azt gondoljuk, hogy színes fényeket és mintákat látunk, amelyek valójában nincsenek ott. Egyfajta illúzióról van szó!”

Bár egészséges egyéneknél is előfordulnak, jelezhetnek retinális problémákat, például retina leválást, neurológiai állapotokat, vagy egyszerűen azt, hogy túl sokat dörzsölgettük a szemünket. Foszféneket okozhatunk, ha (véletlenül, kérjük, ne szándékosan) enyhe nyomást gyakorlunk a szemgolyónkra.

„Ha azt veszed észre, hogy a látottak megváltoztak, és a fény minták sokkal feltűnőbbé válnak vagy hosszabb ideig maradnak,” teszi hozzá Schmid, „ez problémára utalhat”.

Ez a cikk nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. Mindig fordulj képzett egészségügyi szakemberekhez, ha orvosi állapotokkal kapcsolatos kérdéseid vannak.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!